Løberknæ: sådan kommer du tilstanden til livs

Du har garanteret hørt om tilstanden løberknæ før. Det er nemlig en tilstand, som mange desværre kan komme til at opleve som følge af langvarig løb, gang eller cykling. Denne tilstand har rod i andre dele af kroppen og herunder særligt i området omkring hoften. Af denne grund kan tilstanden være særligt smertefuld flere steder i kroppen og bør således undersøges og behandles, for at man atter kan motionere som normalt. 

Hvilke symptomer du skal være opmærksom på, samt hvorledes løberknæ kan behandles, vil du kunne læse meget mere om i denne artikel, hvor vi sætter fokus på den smertefulde tilstand, som alt for mange oplever efter længere tids motion. 

Hvordan kommer løberknæ til udtryk? 

Løberknæ er et udtryk for den inflammationstilstand, der er til stede omkring senerne i ydersiden af knæet. Disse sener har direkte forbindelse til ydersiden af hoften, og af denne grund kan det for den enkelte være svært at lokalisere smerterne præcist, da de kan være til stede flere steder på én gang. 

Tilstanden kommer som følge af kontinuerlig friktion mellem senen og ydersiden af knæet forårsaget af løb, cykling, hop eller anden motion, hvor knæet er særligt udsat. Smerterne kan komme til udtryk i området omkring knæet såvel som på ydersiden af benet. Dette sker som følge af, at senen har forbindelse til hoften, og friktion omkring denne kan således påvirke et større område end bare knæet. 

Dette kan have indflydelse på udviklingen af et løberknæ 

Som nævnt, så kommer løberknæ som følge af kontinuerlig belastning af området omkring knæet ved eksempelvis løb eller cykling. Andre tilstande, der kan have en indflydelse på udviklingen af et løberknæ har vi samlet herunder:

  • Fejlstilling af fødder – dette kan begrænse måden, vi roterer i kroppen på, og kan have en stor indflydelse på, hvor meget knæet bliver belastet.
  • Problemer med stofskifte kan give anledning til længere helingsprocesser ved inflammationstilstande. Starter man således med at motionere for tidligt i processen, vil dette have en indflydelse på udviklingen af løberknæ.
  • Nedsat smidighed i hoften kan forårsage overbelastning af senen på ydersiden af hoften, der er forbundet til ydersiden af knæet. 

Der er således flere forskellige faktorer at have in mente, når det kommer til udviklingen af løberknæ, idet området omkring knæet er forbundet med muskler og sener andre steder i kroppen. 

Sådan kan tilstanden behandles 

Løberknæ er, som nævnt, en inflammationsstiland, der bør behandles korrekt og med hensyn til de steder på kroppen, hvoraf løberknæet kan være påvirket fra. Osteopater, der er manuelle behandlere med fysioterapi som en del af deres virke, vil kunne behandle denne tilstand med fokus på hele kroppen. Behandlingen vil nemlig have hele kroppen in mente og sørge for at undersøge, hvorledes løberknæet er påvirket af andre dele som eksempelvis hoften, lænden eller foden. 

Ved en osteopatisk behandling vil man desuden kunne forvente en genoptræningsplan, der er udarbejdet med henblik på, at kroppen selv skal og kan være med til at hele inflammationstilstanden i knæet. Med behandling af hele kroppen og efterfølgende genoptræning vil der således være garanti for en langvarig og effektfuld form for behandling, der kan komme smerterne i knæet til livs.